Produkt dodany do koszyka.

Razem (brutto)
Dostawa (brutto) Do ustalenia
Razem (brutto)
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Miód spadziowy

Miody spadziowe mają barwy wahające się między jasno-zielonkawym, a prawie zupełnie czarnym, natomiast ich smak jest zazwyczaj łagodny, a aromat żywiczny. Najczęściej są mniej słodkie od miodów nektarowych.

cena 30,00 zł

mniej więcej

To miody pozyskiwane przez pszczoły ze spadzi, czyli soku roślinnego przetrawionego przez mszyce i czerwce, a następnie wydalonego na pędy i liście drzew iglastych i liściastych. Dzieli się je na:

-miody ze spadzi drzew iglastych najbardziej popularne w Polsce miody tego rodzaju pozyskiwane są z jodły, świerku i sosny. Ich barwy są bardzo ciemne, niekiedy wzbogacone odcieniami szaro-zielonkawymi, a ich konsystencja jest zazwyczaj gęsta.

-miody ze spadzi z drzew liściastych miody te pozyskiwane są ze spadzi drzew liściastych, takich jak lipa, topola, brzoza i dąb. Są jaśniejsze od miodów pozyskiwanych z drzew iglastych i posiadają łagodniejszy smak.

Jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstryny oraz dużo białka. Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii.