Przeciętny Koreańczyk z Południa zjada jej ok. 25 kg. Istnieje ponad 200 różnych odmian, a w 2013 roku wpisano ją na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Czym więc jest kimchi?

Kimchi to nic innego jak doprawione odpowiednio solą i odpowiednią odmianą chili warzywa, sfermentowane w mieszance z pasty rybnej i ziół. Służy jako dodatek do zup, smażonego ryżu. Dodaje się też do sałatek, ale przede wszystkim jako dodatek do śniadań, obiadów oraz kolacji.

Około 94% Koreańczyków kimchi zjada przynajmniej raz dziennie. Bez tego dodatku koreański posiłek nie jest kompletny. Bogaty w witaminy A i B, wapń, żelazo oraz selen świetnie wpływa nie tylko na trawienie. Posiada wysoką zawartość bakterii probiotycznych, które zasilają florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. Ogromne ilości kwasu mlekowego budują odporność organizmu.

Odkrywajmy wspólnie dobro narodowe Korei Południowej znane i lubiane na całym świecie.